Webdesign: Lars Nygaard

© 2019

Følg oss på facebook!

Den gode melodi presenterer:

Arrangøren kan velge mellom disse temaene. Konsertene varer i ca. 50 minutter. Leif Blix synger og forteller, Lars Nygaard akkompagnerer på trekkspill.

Biografiske temaer:

 

Og musikken var ved Finn Ludt

Hvordan ville Norge vært uten Finn Ludt? Hans melodier har satt preg på oss uten at vi tenker på det. Prøysens varme barnesanger fikk hans tonefølge, og gjorde dermed Lillebrors vise, Cirkusvisa og Pelles Bursdag, til en del av vår hverdag. Og Vandringsvisa til Skjæraasen, er det en gammel folkemelodi? Nei, den er komponert av Finn Ludt. Erik Byes Hildringstimen, og Vår herres klinkekule, har han også tonsatt. Den beskjedne mannen fra Bergen viet mye av sitt liv til teatermusikk. Han lagde musikken til 70-tallets progressive teaterstykke Pendlerne.

I 2018 er det hundre år siden han ble født, og vi har laget en cabaret med mange av hans mest kjente melodier, og bundet dem sammen med et kåseri om hans liv og virke.

 

Vidar Sandbeck –mer enn morsom

Alle husker ”Pengegaloppen”, og mange husker ”Menuett i mai”. Men Vidar Sandbeck har signert mange andre viser som dukker fram fra hukommelsen bare den får litt hjelp. Vidar Sandbeck var en mangfoldig kunstner, han var forfatter, komponist, poet, en habil fiolinist, i tillegg til at han var en dyktig treskjærer. Vi husker ham fra barnetimen for de minste.

Historien om Sandbeck, er også historien om vårt land i det 20. århundre. Fra hans oppvekst i små kår med streik og klassekamp i et lite skogbruks- og industrisamfunn, til et kunstnerliv i etterkrigstidas sosialdemokratiske Norge. Denne forestillingen tar vare på de lyriske og melankolske visene hans, som ”Gråten sjø”, i tillegg til de humørfylte ”Heksedans” og ”Gull og grønne skoger”. I 2018 er det hundre år siden han ble født.

 

Erik Bye - mannen med det store hjertet

Her får du historien om en av Norges første medie-helter. Den vennen alle ønsker seg. Varm, vennlig, raus og lyttende, med kameratekke, talegaver og ekte medfølelse. Erik Bye viste en stor kjærlighet til ordet, til viser og vers. I forestillingen fremføres viser som ”Vårherres klinkekule”, ”En sang under skjorta”, ”Hildringstimen” og ”Skumværsvalsen”.

Erik Bye gjorde ”Vandringsvise”, ”Vise fra tømmerskogen”, og ”Jørgen Hattemaker” til sine egne, fordi han ydmykt beundret diktere som Einar Skjæraasen, Hans Børli og Alf Prøysen. Ikke minst er forestillingen spekket med fakta og historier fra Erik Byes liv og virke som journalist og kunstner.

 

Alf Prøysen - et stykke norgeshistorie

Vi presenterer dikteren og mennesket Alf Prøysen med sanger som "Den som var en løvetann", "Slipsteins-væillsen" og "Tango for to".

Vi har hatt Alf Prøysen på programmet i mange år, men gjorde en del forandringer i forbindelse med jubileet i 2014. Mange syns vi gjør et spennende valg av sanger, noen av dem mindre kjente, som «Fløttardag» og «Lillebror alene inne».

 

Evert Taube

Det sies at Evert Taube er mer populær i Norge enn i Sverige. Stadig nye artister plukker opp sangene hans og bidrar til at visedikteren, født i 1890, føles like relevant nå i vår tid. Visene inneholder vakre kjærlighetserklæringer, ikke bare til kvinner, men også til kystkultur, gastronomi, eksotiske reisemål, musikk og menneskeskjebner. De levende dialogene, de spennende og frodige historiene gjør at Evert Taube føles tidløs.

Musikken han komponerte kler tekstene som hånd i hanske, enten det er smektende valser, fyrrige tangoer, eller vare og drømmende melodier.

Vår Evert Taube-forestilling inneholder noen av de mest kjente visene hans, som «Rosa på bal» og «Så skimrande var aldrig havet», men vi har også tatt med mindre kjente viser som «Vals i Valparaiso» og «Kom i min famn».

Som vanlig er visene i forstillingen bundet sammen med historien om hans liv, og historier fra hans liv.

 

Dan Andersson

Dikteren med "Jungman Janson" og "Jag väntar vid min stockeld", som følte seg fremmed både i skogen der han ble født, og i storbyen der han endte sine dager. Om finsk innvandring til Sverige og Norge, finnskoger, om en tid uten radio og TV med grobunn for fortelling og sang: "Tiggarn från Luossa" og "Spelmannen".

 

 

Generelle temaer:

 

Hvis grammofonen kunne snakke

Dette er historien om Hr. Hansen, som etterlot seg to sønner, enke, 1200 bøker og et radiokabinett med mange plater. Familien satte seg ned og kikket inn i kabinettet. Så mange minner knyttet til musikk...

Dette er en historie de fleste kan nikke gjenkjennende til.

Cabareten er basert på viser og musikk fra utlandet. Tyske, engelske, svenske, franske, og noen norske sanger fra 40-, 50- og 60-tallet. Vi har tatt hensyn til at ikke alle «godt voksne» bare liker sanger med norsk tekst. Her er viser som «Loch Lomond», «Those Where the Days», «En gång jag seglar i hamn», «Gamla Nordsjön», og vi avslutter med Melodi Grand Prix-vinneren fra 1962: «Tina o Marina».

Som i alle våre cabareter blandes alvor og skjemt med kjente toner. Forestillingen passer for alle, men er laget med tanke på at flere og flere eldre setter pris på utenlandske sanger.

 

Hytteturen

Dette er en cabaret om den tiden da hytter var små, lå øde til, hadde utedo, og ikke innlagt vann. Vi reiser tilbake til sekstitallet!

Her får vi musikalske minner om bilreisen til hytta, reiseradio og bål og dans på stranda i Setesdal… I denne cabareten trekker vi fram tidstypiske ting som reisegrammofon, hårtørker og kaffe-lade, og minner fra en bekymrings-fri sommer med morsomme naboer.

Vi synger blant annet: "Den førsta gång jag såg dig", "Så seile vi på Mjøsa", "Håvard Hedde" og «Et bitte lite miniskjørt».

 

Filmminner

En munter kavalkade over filmhistoriens mest kjente sanger og stjerner. Grace Kelly, Bing Crosby, True love. Greta Garbo, Ingrid Bergman, Audrey Hepburn, Julie Andrews i "Sound of Music" m.fl.

 

Ønskekonserten

Vi gjenskaper Ønskekonserten fra 60-tallet, med gjengangere som blant andre "Teddybjørnen", "Barnatro", "En liten pike i lave sko", "Lykkeliten" og "Yesterday".

Ønskekonserten samlet fra starten i 1950 hele Norge foran radioapparatene. NRK var den eneste radiokanalen og programmet var et de få musikkprogrammene som fantes. Det var i sterk grad med på å samle Norge til ett radiorike. Barn, unge, voksne og eldre, alle hadde sin favorittsang. De mange hilsningene ga oss innblikk i store og små begivenheter landet rundt. Fødselsdager, bryllupsdager, dimmefester, og hilsner til sjømenn og fangstfolk i fjerne himmelstrøk. Alt presentert med verdig ro av presentatørene, enten de het Amund Schrøder, Jan Pande-Rolfsen eller Svanhild Mundheim.

Forestillingen passer for alle, og er en av våre aller mest populære.

 

I natt jag drömde - sanger om krig og fred

Denne forestillingen lagde vi til frigjøringsjubileet i 1995, og vi oppdaterte det til jubileet i 2015. Viser, slagere, vittigheter og dikt fra 2. verdenskrig, med perspektiv for freden i dag. Et muntert program med mening! Sanger som "Det har vi", "We'll meet again" og "En båt med bananer".

 

Nostalgia -eller "Alt om min mor"

En lykkelig blanding av viser og slagere fra mange hold. 1935 - 65. Vi nevner: "Gudskjelovkvelden", "Grønnmalt benk" og "Enerhaugen". Alt bundet sammen av humoristiske minner fra barndom på 60-tallet.

 

Sesongbetonte temaer:

 

Maritime perler

Vårt program «Sommerfesten» har blitt veldig godt mottatt.

Maritime perler er et program som fungerer på samme måte. En rekke trivelige sanger uten en sammenbindende historie. Sommer, sjø og trekkspill hører sammen, og vi har funnet fram kjente viser som «Sommersang til Homborsund», «Gamla Nordsjön», «Så skimrande var alldrig havet», og mange andre som skaper god sommer-stemning.

 

Våren er en eneste lang fest

Vi feirer vår, sol, frigjøringen, freden, blomster og bier! "Når kastanjene blomstrer i Bygdø allé", "Wien, Wien nur du allein", "Når jeg ser et rødt flagg smelle", "Norge i rødt hvitt og blått" m. fl.

 

Advent

En adventskonsert om mørketid og forberedelser, lengsel etter solverv, lysfest og jul. Vi tar ikke høytiden på forskudd, men "Julekveldsvisa" er med. Og "Høstvisa" av Tove Jansson.

 

Sommerfesten

Vi øser av vårt repertoar av sommerlige sanger. «Rosa på bal», «Hovedøen», «Sønnavindsvalsen». Her fins knapt noen rød tråd, bare mye musikk, og kanskje litt sommer-romantikk? Ideelt som stemningsskaper på hagefesten eller sommeravslutningen.